Pagina 1 van 2
Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 09:44
door Ivonne
Ik heb het al 2 keer eerder bij de hand gehad, maar ben me toch weer opnieuw aan het inlezen over de komende castratie van Kayo. Ik wil zeker niet te lang wachten. Er staan zulke tegenstrijdige berichten op internet over vanaf wanneer een hengst vruchtbaar is. Kayo wordt 11 April 1 jaar en ik heb zelf eind Maart of begin April in gedachten, ligt aan het weer. Het moet hier nl aan huis. Ik wil het sowieso niet in de zomer i.v.m de vliegen, maar dat vind ik ook te link met 3 merries hier. Toen ik Diëgo kocht als hengstveulen, 25 jaar geleden werd gezegd dat je nooit voor het 1e levensjaar moet castreren omdat ze dan niet genoeg uitgegroeid zijn. Nou denk ik dat en paard wel tot zijn 5e à 7e doorgroeid, dus dat lijkt me onzin. Ik heb toen echt tot zijn verjaardag gewacht en de dag erna kwam de dierenarts

Diëgo werd een buffel waar ik geen 2e van ken, hij was 1.52 en mega breed. Dus dat doorgroeien na de castratie kwam wel goed. En Dakota is meen ik al met 9 maand gecastreerd en die was ook echt wel groot en breed.
Ik hoef ook geen grote, dus daarom zou ik niet langer wachten. Wat is jullie mening? Nu krijg ik waarschijnlijk weer 20 verschillende meningen, en zie ik nog door de bomen het bos niet meer, haha.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 09:51
door Bloemetje75
Ik heb Mette laten castreren toen hij 10 maanden was. De weersvoorspellingen waren die week droog en 's nachts niet koud. Dus geen vliegen en bacterie-positieve omstandigheden.
Hij is staand gecastreerd met een roesje en lokale verdoving, ik mocht het hoofd vast houden. Ik heb niet mijn eigen dierenarts laten komen maar een andere die heel veel paarden castreert en ook oudere hengsten en klophengsten doet.
Mette werd weer echt wakker 2 min nadat de dierenarts klaar was. Het is niet gehecht. Hij heeft 2 dagen wat wijdbeens gelopen maar dag 3 al weer in volle galop door de wei. Nog een week antibioticapoeder over zijn eten gehad. Ik heb niet hoeven koelen maar het was dan ook nauwelijks gezwollen.
Nu wordt hij 4 in mei en gaat behoorlijk richting de 1.50 en is ook echt niet smal.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 10:06
door Ivonne
Mijn dierenarts castreert liggend, dus het moet wel lekker weer zijn. Ik las ergens dat koelen niet mag. Toen Diëgo gecastreerd werd 24 jaar geleden moest dat wel, de slang erop. (arm dier). Bij Fatoush ging het ook heel goed, liggend. Die zweette alleen erg van de narcose, dus dan moet het niet te koud zijn.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 12:05
door Tamara
Kan het niet in de stal? Ik zou persoonlijk niet tot april wachten met je merries..
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 13:55
door Amber_
Ik castreer mijn paard nooit meer liggend. Jemig wat heb ik me beroerd gevoelt bij Toot, zelfs erbij gehuild. Drama dat opstaan.
Nu was hij al 6, Kayo kan je nog tegen de grond houden tot hij echt wakker is.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 14:04
door Ivonne
Dat staat ook op internet, dat het bij oudere hengsten vaak niet meer liggend gebeurt. Het ging bij Fatoush heel rustig, dat opstaan. ben alleen bang dat ik er emotioneel last mee krijg Kayo te zien gaan liggen. Gaat net als bij het inslapen van Fatoush.
In de stal doet hij denk ik niet, kan vragen
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 14:30
door Thessa Keizer
Joost is hier ook al gecastreerd voordat hij een jaar was.
Dit is ook liggend gebeurd. Wij hebben hem in het weitje naast de bak laten helpen, zo kon de rest er daarna niet bij maar was hij niet alleen.
Dit ging prima, hij was vlot weer op de been en hij is dezelfde middag gewoon weer de kudde ingegaan en het land opgegaan. Hij werd 's morgens geholpen en was in de middag weer volledig zichzelf, we hebben er daarna echt niks van gemerkt. Alles heelde goed.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 15:52
door Yvette_Minouk
Ik lees inderdaad ook dat ze daarna minder groeien, maar in de praktijk zie ik dat niet direct terug op de lange termijn.
Bij de vier castraties die ik hier heb meegemaakt, dan zie ik dat ze allemaal even stilstaan in groei na de castratie, maar dat dit over de jaren daarna goed compenseert. Bij laat castreren (2.5 jr) zie ik wel een mooie evenwichtige groei vóór de castratie, ik kan het goed vergelijken met de ander die in zijn 1e jaar gecastreerd was, en zichtbaar achterbleef in groei. Dit heeft zich echter helemaal rechtgetrokken. Evian is na zijn castratie met 2.5 jaar amper doorgegroeid de afgelopen jaren, terwijl Eskil hem flink voorbij is gegaan in hoogte en lengte en nog steeds lijkt te groeien.
Op specifieke gebieden veranderd de groeiontwikkeling wel heb ik het idee. Waarbij een ruin die de eerste jaren hengst is geweest, meer kenmerken in uitstraling van een hengst laat zien. Het is de vraag hoeveel waarde je daaraan hecht?
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 16:13
door Dennis
Stalone en Picasso zijn bij mij beide liggend in de stal gecastreerd en ik zou dat zo weer doen op die manier. Beide waren wel een jaar geweest maar dat kwam omdat Stalone de HK nog gezien heeft en Picasso later bij mij kwam. Ze hebben er beide niets aan over gehouden, gewoon daarna het land in. Was in het voorjaar dus prima weer

Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 16:35
door Esther
Voor zover ik weet kan een paard dat vroeg gecastreerd is wat groter worden. Hij hoeft de energie van zijn groei namelijk niet in zijn hengst-zijn te steken.
Hoe ze na de castratie zijn verschilt erg per paard, de een is een tijdje wat suffer en een ander gaat zodra het roesje uitgewerkt is vrolijk verder met spelen.
Wij doen meestal begin van het voorjaar, als er niet zoveel ongedierte is en ze op de wei kunnen. De beweging helpt vaak tegen eventuele zwelling en het is een schone ondergrond. Dan zijn ze dus een jaar oud, de een iets ouder, de ander wat jonger. We castreren alles staand op dezelfde dag.
Ik weet eigenlijk niet of ze oudere hengsten liever staand doen, die aderen zijn veel groter en wellicht willen ze dat liever toch hechten. Ik zou dat toch moeten weten eigenlijk, oeps..
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 16:39
door rocky&moby
Mijn twee ex hengsten zijn op de kliniek gedaan.
Liggend en dan met een openwond, hoefde ik niet te koelen.
Dan komen ze bij in een speciale box, ik vond het zo erg prettig.
In heb ook staand wel eens gezien, lijkt mij voor het paard minder ingrijpend persoonlijk.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 16:52
door Ivonne
Er was iets met oudere hengsten met half bedekt en onbedekt. Maar ik kan het niet navertellen, omdat datt mij niet aangaat in dit geval
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 17:40
door Marijke_
Ik heb het twee keer laten, twee keer staand. Ros was net een jaar, die heb ik in het voorjaar laten doen en is daarna direct de wei op gegaan. Die heeft wel een ontsteking gekregen. Die is wel groot geworden met zijn 1.54. Cratos heb ik laten doen toen hij 2 was, ook staand, niet gehecht (zaadstrengen wel lang afgekneld) en ook hij is de wei op gegaan daarna. Nergens meer last van gehad.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 18:50
door Jilly
Je hoort zoveel verschillende meningen over de voor- en nadelen van liggend of staand castreren. Echter heb je nooit hetzelfde paarden waar je beide op kan uit testen, dus het is toch allemaal maar gissen...
Hay is gecastreerd toen hij 1,5 was (volgens mijn DA de ideale leeftijd voor castratie), maar ik had dan ook de mogelijkheid om hem een zomer extra met wat andere hengsten te laten lopen.
Ik zou in jouw geval inderdaad maart/april aanhouden, momentje dat het droog is.
Staand of liggend zou ik ook niet weten. Hay is liggend gedaan, vond ik geen fijn zicht, maar heb er ook geen trauma's aan over gehouden

hij heeft nadien wel AB gehad omdat hij een enorme zwelling had (wondvocht kon niet weg ofzoiets? alweer zo lang geleden)
Louis zweert bij staand castreren door een castreur. Goedkoop, snel, altijd netjes en nadien nog nooit problemen mee gehad.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 20:41
door Ilona
Vanaf 9 maanden kunnen ze vruchtbaar worden. De één zal wat vlotter erbij zijn dan de ander, maar een rake sprong is zo gemaakt.
Ik heb denk ik bij zo'n 30 castraties geassisteerd

allen liggend.
Zoals Thessa beschrijft is mijn ervaring ook.
Wat helpt als ze wakker worden is ze zo lang mogelijk proberen te laten liggen. Op de hals gaan zitten en op de kont. Hoe langer je ze kunt laten liggen hoe beter ze wakker worden uit de verdoving. Dan lopen ze vlotter weg.
Als ze opstaan kun je bij hoofd assisteren en er zou iemand aan de staart kunnen gaan hangen voor extra balans (helpt echt).
Laat hem een poosje alleen naast andere paarden staan en dan vooral proberen hem in een goede wei te laten lopen dag en nacht.
Midden in de wei castreren geeft minder kans op vervuiling dan in stal.
Oh ja, Castor is een moederloos veulen die rond zijn eerste verjaardag gecastreerd is. Hij is nu 1. 48 (terwijl zijn vader ook maar 1.42 is).
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 21:09
door leoensuzanne
Ronan was bij de 3 maanden al gecastreerd en liep nog lekker bij zijn moeder. Die heeft er weinig van geleden toen. En het is ook een flinke heer geworden met zijn 1.50 m.
De looks ontbreken hem ook niet. Soms zie je dat een gecastreerde hengst erg veranderd qua uiterlijk, tja dat was bij Ronan niet te zien

.
Mijn schoonvader liet ze ook altijd staand castreren en bij vd Aa doen ze het ook staand. Dan zouden de ballen beter zakken. Maar ligt denk ik ook aan de DA.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: do 15 jan 2015, 23:20
door Anita
Hier is Jilco vorig jaar eind februari gedaan toen de DA er toch was voor de jaarlijkse enting. Hij is staand gecastreerd in de stal en is 's middags weer lekker naar buiten gegaan. Vanaf die dag zijn alle ruinen (dus ook Jilco) weer dag en nacht buiten gebleven. Het was de eerste keer dat deze DA (Geert Weggemans uit Hooghalen) hier was en het is ons prima bevallen. Een no nonsens DA die vlot en netjes werkt en niet duur is. Als Kayo hier was gebleven had hem eind februari hetzelfde lot staan te wachten.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: vr 16 jan 2015, 00:17
door Mieke
Hatt is ook voor zn eerste jaar gecastreerd. Gewoon staand met de hele groep toen bij jan en jose. Dierenarts was de broer van mijn oude baas, dus een goed gevoel bij gehad. (Van der Vlerk) Hij heeft het deels gehecht en er een tetanus prik in gedaan.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: vr 16 jan 2015, 09:41
door Esther
Ook wel antibiotica toch? Krijgen ze hier standaard als het klaar is.
Re: Castratie, door de bomen het bos niet meer zien
Geplaatst: vr 16 jan 2015, 12:34
door claudia
Ik was altijd voor staand castreren maar heb het nu 1 x goed fout zien gaan. Voor mij dus nooit meer staand, wat een mega ellende als dat fout gaat.
Castreren op jonge leeftijd hoeft zeker geen probleem te zijn ,ze groeien echt wel mooi uit.
Liggend en op de wei, daarna het land in.
Koelen/ spoelen tegen de zwelling kan altijd als je maar boven de wond begint met spoelen, zo kan er niks in gespoten worden.
Ik zou voor eind april/mei gaan om hem te laten helpen.