Pagina 1 van 3

Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 15:37
door S_imonee
Hallo FW-ers!

Ik weet niet zo goed wat ik er nu mee aan moet.. Mijn vader en ik hebben in twee maanden tijd verschillende dingen geprobeerd.
Dit is het probleem:
Mijn lieftallige fjordenruin Ziggy maakt van zijn stal een grote zwijnenstal (hij heeft inmiddels ook de naam 'Piggy' gekregen).
Vorig jaar was het ook wel smerig, maar dit jaar is het niet te filmen hoe nat en vies het elke keer is. Na twee a drie dagen mogen we de stal weer verversen.. Elke keer nieuwe pakken vlas, houtkrullen of stro kopen, kost ontzettend veel geld.
Vorig jaar hebben we vlas gebruikt. Dit ging heel goed. Het was ook wel een keer nat, maar als we dat vernieuwden, kon hij er ook weer een poos mee.
Dit jaar zijn we weer begonnen met vlas, maar het was na een week al nat en vies. We hebben het nog een tijdje geprobeerd met houtkrullen. (ook wel zaagsel voor sommigen ;) ) Dat werd ook al snel een zooitje.
We hebben er nu ook stro bij gedaan en het blijft een natte bende. Of hij dan meer plast dan afgelopen twee jaar, ik weet het niet.
Hij poept op één plek, dus dat is geen probleem.

Als ik de stal uitmest haal ik vaak alleen de poep en de natte plekken eruit. Maar die natte plekken is dit jaar een grote, natte plek geworden ;)

Hij ligt ook altijd in zijn stal en zit daarom ook helemaal onder de klonten.. Ben vandaag een uur bezig geweest om het eruit te kammen, maar dat terzijde haha.

Weet iemand misschien nog iets anders wat we kunnen proberen?

Groetjes Simone

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 16:40
door Joram
Misschien loopt vocht en urine van de andere stallen naar de stal van Ziggy?

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 16:44
door Tamara
Met hoeverl vlas begin je? Er moet ern flinke dikke laag in om een goede start te maken. Daardoor kun je een goede bodem creeeren die hard word en het vocht gaat opnemen.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 17:32
door S_imonee
Dat denk ik niet Joram. Er zit maar een stal naast die van Ziggy en zijn vriendin plast altijd vlak boven het putje :+

We zijn, net als vorig jaar, ook met een dikke laag begonnen. Geen idee wat nou het probleem is.. Heb ook niet echt het idee dat hij met zijn water aan het spelen is en ik heb ook niet echt idee dat hij er zelf erg last van heeft, maar vind het zelf ontzettend vies haha.
We hebben het nu stro en houtkrullen door elkaar, ook een flinke laag. Dit laten we nu wel zo, maar willen toch ook iets anders proberen.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 19:25
door Ivonne
is de waterleiding niet lek? Dat had Diëgo op de pensionstal waar ik hem had, zijn stal was elke keer zeiknat, beek de waterleiding lek te zijn, de vlas was elke keer doorweekt

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 19:47
door JoyceNan
Ik doe het volgende. Wij beginnen een stal met vier pakken vlas. Dan elke dag drollen eruit en een keer per week het hele (rode) natte. Elke week een pak erbij.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 19:48
door Ivonne
zo doe ik het ook, kost me elke week maar 1 pak vlas (of eigenlijk heb ik hempbed). Dat is in Marga haar stal. Bij Fatoush kan het in de winter ook niet uit, die graaft en doet, ruinen zijn veel viezer op stal, die plassen natuurlijk ook midden in de stal

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: vr 20 dec 2013, 20:13
door Erpel
Stro erbij doet natuurlijk niets. Dat neemt zo goed als geen vocht op. Vraag me ook af hoe je vlasbeleid eigenlijk is. Hoeveel schep je eruit en na hoeveel dagen doe je er weer bij? Bij vlas is bekend dat de laag zich op moet bouwen.

Anders eventueel strokorrels proberen? Hoor daar erg goede verhalen over. Zelf alleen ervaring met vlas en stro.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 11:09
door Pablo
Rare vraag misschien maar drinkt hij heel veel? Misschien drinkt hij door een reden veel meer en dan plast hij natuurlijk ook veel meer. Pablo had het vorig jaar, ik snapte er niks van. Maar hij had het gewoon erg warm op stal (had een paar jaar buiten gelopen) ik heb m toen een racestreep geschoren en er was niks meer aan de hand.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 11:37
door S_imonee
Wat JoyceNan en Ivonne beschrijven, zo doe ik het ook. Kan het misschien eraan liggen dat we bij iemand anders vlas gekocht hebben? Ik weet het niet. En voor zover ik weet liggen er geen waterleidingen onder onze schuur ;)
Ik weet ook wel dat stro niks opneemt, maar vind het een naar idee dat hij in zijn drijfnatte stal ligt. Het stro is meer dat hij lekker droog kan liggen.
Erpel, kan het eens gaan proberen! ;)

Zou best kunnen Pablo. Ze staan nog ook op een land dat erg nat/vochtig is. Mijn merrie plast nu ook wel meer, meer die doet dat vlak boven het putje. Een ruin kan natuurlijk niet zo goed mikken naar het putje haha.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 12:14
door leoensuzanne
Ik merk dat vochtig weer ook meer natte stallen geeft... Dat is bij mij, maar was ook op de manege of bij de hengstenhouder waar ik mee gewerkt heb....
Anca was in Vorstenbosch altijd erg schoon en nauwelijks nat. Die werkte alles wel naar achter, maar bleef nog vrij droog. In onze eigen stal nu, is het ook een viezerik. Wij hebben ook vlas, maar ik ben er nog steeds niet blij mee. Wij halen ook de drollen eruit, en iedere zaterdag ongeveer komt er het hele natte uit. Dan weer een pak erbij, maar dat zie je de volgende dag al niet meer.
We hebben ook stro gehad, en dat vond ik eigenlijk erg fijn. Maar het uitmesten duurt veel langer, mijn mesthoop wordt er veel groter van. We hebben ook een poos strokorrels geprobeerd. Dat vond ik ook wel fijn, Leo weer minder. Nu mest Leo gewoon vaker uit, dus hoef ik me niet zo te ergeren....

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 12:33
door Roosjuh
Pablo schreef:Rare vraag misschien maar drinkt hij heel veel? Misschien drinkt hij door een reden veel meer en dan plast hij natuurlijk ook veel meer. Pablo had het vorig jaar, ik snapte er niks van. Maar hij had het gewoon erg warm op stal (had een paar jaar buiten gelopen) ik heb m toen een racestreep geschoren en er was niks meer aan de hand.
Bedankt voor je post! Morgen gaat het scheerapparaat over Yessie heen!!!! :)*

Sylvy was tot deze winter ook altijd heel vies, die kreeg 1 pak en daar mocht ze het mee doen, na de week alles eruit en 1 nieuwe erin. Iedere dag de natte plekken eruit scheppen. Maar ik schep meerdere keren per avond de mest er nog even uit dat scheelt ook. Nu is syl schoner, en krijgt ze een lekkere bodem.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 13:42
door Nathalie
Ik vind vlas persoonlijk heel prettig werken. Ik begin ook per stal met 4 pakken (dat moment is altijd even "huilen") en dan elke dag de drollen en 1 keer per week de bovenlaag aan de kant, het echte natte eruit, oude bovenlaag wordt dan de nieuwe onderlaag en nieuw vlas erover.

Heros was bij ons de absolute smeerkees en stal was ook snel nat. Ik heb toen zijn "sabbeltijd" aan de liksteen beperkt. Ik had het idee dat hij gewoon heel veel aan het likken was, daardoor veel dronk en dientengevolge ook veel plaste. Nu blijft zijn stal keurig en is het nat-probleem voorbij.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 17:19
door leoensuzanne
Hoeveel pakken vlas doe jij er dan voor de 2e keer bij, Nathalie?

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: za 21 dec 2013, 18:54
door Bella
leoensuzanne schreef:Ik merk dat vochtig weer ook meer natte stallen geeft... Dat is bij mij, maar was ook op de manege of bij de hengstenhouder waar ik mee gewerkt heb....
Hier ook het geval :j . Je kunt het direct merken als het weer vochtig weer is, dan houdt ik bijvoorbeeld de stallen in de container niét mooi droog en kost het veel meer stro dan wanneer het mooi droog weer is. Als voorbeeld: Vorige week geen enkele keer hoeven bijstrooien (mest 1x per week compleet), terwijl na een dag als vandaag...nouja dan kan je morgen wel weer.

Verder valt het me ook op dat de kwaliteit van het voer invloed heeft op de natheid. Heb je redelijk rijke voeding, dan zijn de stallen ook sneller nat dan wanneer je wat armer voer hebt (natuurhooi bijvoorbeeld).

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: zo 22 dec 2013, 08:02
door Nathalie
leoensuzanne schreef:Hoeveel pakken vlas doe jij er dan voor de 2e keer bij, Nathalie?
bijna een heel pak per stal en dat is voldoende ( ik verdeel het tegenwoordig in 2 beurten, dus 2x per week bijna een half pak als test of dat beter bevalt dan 1 keer per week) Zorgen dat je een goede, harde compacte onderlaag hebt is het belangrijkste. Het zijn dus echt potstallen. Als het weideseizoen weer begint haal ik de hele onderlaag eruit. Verdeel het droge en gooi er voor het stalseizoen weer een pak of 2/3 over.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: zo 22 dec 2013, 08:35
door Dennis
Geke had ik op het laatst op de andere stal ook op vlas staan. Ik begon met 3 pakken en dan wekelijks 1 pak erbij, en bij echt vochtig weer 1,5 pak per week. Dagelijks de drollen eruit en wekelijks wat nat eruit. Ik vond de stal er niet altijd " schoon" uitzien voor het oog, maar Geke was nooit nat op de vacht en het stonk ook niet.

Norka was van de ene winter op de andere winter ook erg nat op stal terwijl ze daarvoor altijd netjes was. Dat bleek later waarschijnlijk door suikerziekte te komen waardoor ze heel veel dronk. Een bijverschijnsel dat bij Cushing op kan treden, maar ik neem aan dat dat niet aan de orde is.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: zo 22 dec 2013, 10:43
door wendys
Hier ook beide paarden op vlas staan en echt ik zou niet anders meer willen!!
Het mest zoveel makkelijker uit, je hebt veel minder op je mesthoop en paarden staan altijd schoon en droog.
Het enige nadeel vind ik dat ze niks te knabbelen hebben maar dat lossen we gewoon op door wat meer hooi te voeren.
Ik begin ook met een pak of 3/4 en nu er een mooie laag ligt gaat er 1 pak per week bij verdeeld over 2 stallen. Nu staan mijn paarden veel buiten dus dat scheelt veel. En af en toe haal ik een deel van de onderlaag eruit en dan gaat er een pak extra in.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: zo 22 dec 2013, 10:49
door Viv
Kdies gaat binnenkort weer terug op houtkorrels van voergezond.nl hier hebben we hele goede ervaringen mee, we doen echt maanden met een bodem. Moesten even terug op vlas omdat het bedrijf ging verhuizen en er geen afhaalpunt meer in de buurt zat.

Re: Bodembedekking vraag.

Geplaatst: zo 22 dec 2013, 11:11
door Annemarie
Ik begin met 4 pakken hemperade per stal en pot het op. Ik haal elke dag alleen de mest eruit. Elke week gaat er 1 pak in wat ik in de achterste 2 hoeken van de stal verdeel. Van daaruit trek ik elke dag een dun droog laagje over de rest heen. Piesplekken wroet ik nooit in zodat de ammoniakdamp niet naar boven komt. Dit werkt bij Anka helemaal perfect. Bij Nisko niet altijd, die wroet en loopt meer in de stal maar nu de bodem begint te zetten wordt het beter. In de zomer gaan de hele stallen dan leeg, dat is overigens wel echt een rotklus dan :P .