Pagina 1 van 2

Boomloos zadel vragen

Geplaatst: do 07 mar 2013, 20:29
door wendys
Aangezien Heino deze winter veel is afgevallen en daarbij door blessureleed en niet fit zijn ook nog eens veel spieren, ook op rug/schoft is verloren ligt mijn zadel momenteel voor geen meter. Ik doe mijn best om hem weer op gezond gewicht te krijgen en ben daarbij met longeren/fietsen bezig zijn bespiering weer beter te laten worden. Het is als hij straks weer fitter/sterker is ook de bedoeling om hem weer in te spannen voor de kar. Ik vind het totaal niet erg om een tijdje niet te kunnen rijden maar zou straks als het mooier weer word wel graag eens een buitenritje maken. Nu vind ik het niet handig om mijn zadel nu aan te laten passen omdat hij als het goed is nog een tijdje door veranderd en ik het dus iedere keer moet laten aanpassen en daarbij ben ik veel te bang dat als het even niet past we grote problemen krijgen.
Nu ben ik me dus aan het verdiepen in boomloos rijden. Heb al wat mooie zadels gezien van Barefoot en heb ook gezien dat je testzadels kan huren. Nu leek boomloos me fijn voor Heino omdat ze daar van zeggen dat zich dat de hele tijd aanpast aan je paard dus niet de problemen kan veroorzaken van een te krap boomzadel. Maar nu vroeg ik me dus af of dit op een niet zo'n bespierde rug mogelijk is. Heb er totaal geen verstand van nl! Ik zou zo'n zadel dus willen gebruiken voor buitenritten en zolang Hein nog geen vast gewicht/ omvang spieren heeft af en toe in de bak. Daarna laat ik mijn boomzadel weer op maat maken en zal het boomloze zadel voor buitenritten blijven denk ik als het bevalt.
Nou ik hoop dat jullie antwoord weten! Ik ga uiteraard nog contact opnemen met een aanbieder van testzadels met mijn vraag maar ben bang dat die bevooroordeeld gaan reageren. Ook wil ik het nog overleggen met de chiropractor die binnenkort weer komt.

Oja mss kunnen jullie ook nog jullie ervaringen met bepaalde boomloze zadels vertellen?!

Bedankt alvast!

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: do 07 mar 2013, 20:44
door rowenna
Ik rij barefoot cheyenne.
Was in het begin even wennen, de brede zit door het close contact en had in het begin mijn beugels te kort en zat in stoel zit.
Maar eenmaal gewent, wil ik niet anders meer.
Udo loopt onder boomloos ook veel beter dan met een boomzadel.
Bij barefoot kun je inderdaad zadels testen en dat zou ik ook zeker doen als ik jou was.
Ook is het dan fijn om te weten welke maat, de maat 1 of 2 fijner is voor jou.
En of het zadel inderdaad wel iets voor jou is voor jet hem koopt.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: do 07 mar 2013, 20:53
door wendys
Dank je wel Rowenna voor je snelle antwoord. Breed zitten vind ik niet zo'n probleem, blijf je lekker vast van zitten als ze gek doen :D
Ben ook zeker van plan om ze eerst te testen. Maar denk je dat het geschikt is voor een paard met weinig bespiering op rug/schoft of zou het dan teveel druk geven? Dat is mijn belangrijkste vraag eigenlijk voordat ik uberhaupt begin aan testen enzo.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: do 07 mar 2013, 21:56
door Bailey
Het zou een goede optie kunnen zijn hoor, maar houd er rekening mee dat ook boomloze zadels niet kunnen passen. Zowel voor het paard als voor de ruiter.
Het ene zadel is flexibeler dan het andere. Barefoot heeft enkel een harde pommel, trekker en startrekk hebben harde, traploos verstelbare delen en kussens, en hidalgo heeft geen enkel hard deel maar is wel stevig en met kussens.
Heeft allemaal voor en nadelen. Hoe flexibeler hoe makkelijker de pasvorm, maar flexibiliteit gaat vaak ten koste van de drukverdeling. Of het zadel kan gaan schuiven. Als er een hard gedeelte inzit moet dan harde gedeelte wél net weer passen.

Ik heb ervaring met Barefoot (4 modellen), trekker, startrekk (getest) en rijd inmiddels met een Hidalgo.

Dat brede zitten ligt aan je eigen bouw en de breedte van je paard. Mij klonk het ook niet als heel erg in de oren, maar ik kreeg er met de Barefoot London op Bailey zo veel pijn in mijn liezen van dat ik nog 3 dagen met o-benen liep voor mijn gevoel. Zeer onprettig. Ook voor Bailey is de barefoot niet fijn, omdat de pommels hem niet lekker passen.
Maar... ken veel mensen die al jaren supertevreden zijn met hun barefootjes!

Bij de trekker en startrekk was de flexibiliteit te beperkt voor Bailey, maar ook hier, ken mensen die heel tevreden zijn. Dan vooral de startrekk trouwens, de trekker heb ik meerdere verhalen vergelijkbaar met die van mij meegemaakt.

Dan mijn Hidalgo. Zalig! Zit niet te breed, ligt als een huis, zit zalig en het past zich gewoon mee aan. Geen harde delen die kunnen drukken. Ik heb er een vacht onder voor extra drukverdeling.
Het is een relatief nieuw zadel hier in NL, in Duitsland en Oostenrijk al veel langer op de markt en de verhalen daar zijn echt goed. Ik ben er ook echt heel erg over te spreken tot nu toe!
Heb zelf een Spaans model, maar je hebt ook Engelse modellen die niet van boomzadels te onderscheiden zijn op het oog.

Geen enkel zadel hoort te drukken op de rug of de schoft, ook niet bij weinig bespiering, ook een boomloos zadel niet. Als het dat doet, zit het blijkbaar niet goed. Gewoon testen zou ik zeggen, en lekker kritisch zijn :D

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: do 07 mar 2013, 22:22
door Pablo
Ik heb hier nog een freeform classic liggen. Ik vind t een erg fijn zadel,,maar heb nu een Hulsebos. Lees er eens over, die van mij is voor een leuk bedrag te koop.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 00:46
door Esther
Ik heb een barefoot londen erbij. Zo'n drachtige dame wisselt ook nog wel eens van bespiering. Volgens mij kun je er ook prima mee rijden als de bespiering wat minder is. Zorg wel voor goede inlages en gebruik de bijbehorende pad er altijd bij.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 08:34
door kristelhans
Ik heb met Beer ook een dik jaar met een Barefoot Cheyenne gereden, ik vond het een heeeerlijk zadel, Beer was ook zo veranderlijk. Beer is niet heel rond en heeft wat schoft, een maat 1 zadel met een Medium pommel lag prima bij hem. Ik ben overgestapt op een boomzadel omdat Beer met de lange ritten wat drukplekjes leek te krijgen maar voor jou, zo tijdelijk, zou dit inderdaad een hele fijne oplossing kunnen zijn! :)

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 09:29
door Jilly
Ik heb heel lang met een Barefoot Cheyenne gereden op veel verschillende fjorden. Het was toen mijn enige zadel dus ik gebruikte het ook voor bakwerk en springen.
Voor Hay wilde ik toch een boomzadel om in de bak te rijden en de Barefoot houden voor buitenritten. Voor het buitenrijden vond ik het echt een heerlijk zadel. Helaas kreeg Hay er grote witte plekken van onder de beugelophanging...

Heb m'n BF'je bijgehouden om evt. op andere paarden te gebruiken, maar in praktijk hangt het al jaren te verstoffen haha, als je eenmaal weer gewend bent aan een goed boomzadel... Heb het nog geprobeerd op Gidar. Maar die heeft zo'n ronde rug dat het zadel gewoon onder z'n buik hing na een paar rondjes longeren :=

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 12:39
door Viv
Pablo schreef:Ik heb hier nog een freeform classic liggen. Ik vind t een erg fijn zadel,,maar heb nu een Hulsebos. Lees er eens over, die van mij is voor een leuk bedrag te koop.
Hij zit heul lekker, maar helaas voor mijn spekkie te smal (jaja ook een boomloos kan te smal zijn _O-).

Maar de huidige boomloze zadels hoef je niet meer bang te zijn op "onbespierde" ruggetjes. Ik heb er jaren mee gereden op Tjo en die had echt geen vetjes of dikke spiertjes.

Blijf een Barefootfan :D

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 14:55
door Sabbuh
In het begin met inrijden enz ook veel gebruik gemaakt van mijn BF eerst cheyenne en later de cheyenne stella.
Ik vind het een heerlijk zadel om mee te rijden en paste ook wel goed maar nadat ik een tijdje terug toch weer met boomzadel heb gereden bleek hij er gewoon beter mee te lopen dus heb nu ook mijn BF te koop staan.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: vr 08 mar 2013, 19:40
door Tante Flavie
Ik heb een oude Cheyenne kunnen lenen om uit te proberen. Dat beviel me zeer goed, zo goed zelfs dat ik een nieuwe voor mezelf heb gekocht. Het nieuwe heeft VPS, het oude niet... en ik moet zeggen het is wennen. De nieuwe rijdt een stuk breder/stugger dan de oude die ik mocht uitproberen. Nu heb ik er een schaapseatsaver in gelegd en dit is aangenamer.
Voordien heb ik zowat vanalles uitgeprobeerd. Mijn laatste zadel was aangepast door een zadelpasser en dat bleek een jaar later totaal niet te passen.... Vandaar dat ik boomloos ben gegaan.

De nieuwe Cheyenne zal zich wel zetten (hoop ik) Max rijdt er wel goed onder.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: za 09 mar 2013, 09:45
door Roosjuh
Yessie loopt er een stuk fijner onder (een poos geleden is 1 getest maar deed toen zeer aan mijn heup, de barrydale). Maar ben er nog niet uit boomloos of een nieuw boomzadel kopen.

Ik ben wel zeer geïnteresseerd in boomloos voor buiten rijden.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: za 09 mar 2013, 13:15
door rowenna
wendys schreef:Dank je wel Rowenna voor je snelle antwoord. Breed zitten vind ik niet zo'n probleem, blijf je lekker vast van zitten als ze gek doen :D
Ben ook zeker van plan om ze eerst te testen. Maar denk je dat het geschikt is voor een paard met weinig bespiering op rug/schoft of zou het dan teveel druk geven? Dat is mijn belangrijkste vraag eigenlijk voordat ik uberhaupt begin aan testen enzo.
Mocht je twijfelen of het niet te veel druk geeft dan kun je ook nog havey duty inlages kopen, die zijn juist voor dit soort paarden of voor mensen met een maatje meer. Hij zorgt voor een nog betere drukverdeling. Maar daardoor word wel het close contact gevoel minder.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: za 09 mar 2013, 21:26
door wendys
Bedankt iedereen voor de antwoorden, fijn om te horen dat jullie enthousiast zijn over boomloze zadels en dat het goed kan liggen op onbespierde ruggetjes. Ik ben zelf ook het enthousiast over de barefoots, al is dat alleen vanaf foto's. Ik ga binnenkort maar een s naar een winkel waar ze ze verkopen zodat ik ze eens irl kan zien. En dan maar eens wat testzadels laten komen.
Bedankt voor de te koop aangeboden zadels maar voorlopig koop ik nog niet, eerst meer info nog vragen.

@Roos: Heb je een idee hoe het kwam dat je pijn in je heupen kreeg van de Barrydale? Vind dat toch zo'n mooi zadel!
@Rowenna: Ik had idd al gelezen over de heavy duty inlages en ga daar zeker ook even naar informeren.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: za 09 mar 2013, 22:35
door Roosjuh
Moeilijke heupen, ik kan in een dressuur zadel die mijn zit veranderd of dwingt ook niet lang zitten! Stal genootje vond hem super en Yessie ook. Liep veel ruimer als met boomzadel. Ik ben er zelfs over na aan het denken om wederverkoper te worden. Maar vraag me af of het voor het paard wel fijn is in verschillende disciplines aangezien je toch niet teveel druk op je beugels mag zetten.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: za 09 mar 2013, 23:12
door wendys
Oke Roos, dus dat ligt dan meer aan jou dan aan het zadel?! Ga deze ook zeker testen!
Als jij nou snel wederverkoper word, kom ik bij jou passen :D
Tja die druk bij de beugelophanging vind ik ook wel wat eng. Maar aan de andere kant waarom zou je paard anders aangeven dit fijner te vinden dan een boomzadel?! Bij een boomzadel heb je die druk ook al word die beter opgevangen en het voordeel van die barefoots vind ik dat je die beugelophanging wat naar achteren kan doen zodat de druk niet vol op de schoft komt zoals bij een boomzadel. Maar ik zou zo'n zadel geloof ik ook niet gebruiken bij hele lange ritten of bij volop springen denk ik. Maar ja voorlopig is dit nog steeds gebaseerd op info van internet.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: zo 10 mar 2013, 07:27
door Roosjuh
Als je als wederverkoper werkt moet je de testzadels zelf kopen, dus of ik dat ook ga doen weet ik nog niet!

Dat ik niet kon/kan zitten in de barrydale ligt aan mij ja! Waarschijnlijk zou een Londen, Cherokee of Cheyenne beter bij mij passen.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: zo 10 mar 2013, 08:00
door Lisa
Ik heb een barefoot Cherokee. Ik was er ontzettend blij mee en zit heerlijk.
Alleen uiteindelijk met intensief gebruikt kreeg Britt helaas plekken van de beugelophang. Zelfs als ik de beugels eraf had gehaald dan had zo nog rond die plekken droge plekken na het rijden. Heel maf.
Dus ja of ik daar dan straks met Hjala ook mee ga rijden.... Ik denk voor de buitenritten oid. Dat is wel heerlijk namelijk! En als ik het dan afwissel met een boomzadel zou het misschien ook schelen.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: zo 10 mar 2013, 11:43
door rowenna
Roosjuh schreef:Moeilijke heupen, ik kan in een dressuur zadel die mijn zit veranderd of dwingt ook niet lang zitten! Stal genootje vond hem super en Yessie ook. Liep veel ruimer als met boomzadel. Ik ben er zelfs over na aan het denken om wederverkoper te worden. Maar vraag me af of het voor het paard wel fijn is in verschillende disciplines aangezien je toch niet teveel druk op je beugels mag zetten.
Met weinig druk op de beugels rijden, leer je vanzelf. Ook met springen.
Maar eigenlijk zou je ook met een boomzadel niet te veel druk op de beugels mogen hebben.
Officieel zijn beugels eigenlijk gemaakt om het opstappen te vergemakkelijken[ lees stijgbeugel, dus opstijgen] en ze zijn handig voor net iets meer steun, maar zeker niet om druk op uit te oefenen.

Ligt rijden met boomloos doe je met je benen en niet door in de beugels te gaan staan, ik moet zeggen dat ik dat vrij snel onder de knie had.

Re: Boomloos zadel vragen

Geplaatst: zo 10 mar 2013, 11:47
door rowenna
wendys schreef:Oke Roos, dus dat ligt dan meer aan jou dan aan het zadel?! Ga deze ook zeker testen!
Als jij nou snel wederverkoper word, kom ik bij jou passen :D
Tja die druk bij de beugelophanging vind ik ook wel wat eng. Maar aan de andere kant waarom zou je paard anders aangeven dit fijner te vinden dan een boomzadel?! Bij een boomzadel heb je die druk ook al word die beter opgevangen en het voordeel van die barefoots vind ik dat je die beugelophanging wat naar achteren kan doen zodat de druk niet vol op de schoft komt zoals bij een boomzadel. Maar ik zou zo'n zadel geloof ik ook niet gebruiken bij hele lange ritten of bij volop springen denk ik. Maar ja voorlopig is dit nog steeds gebaseerd op info van internet.
Ik heb er ritten van 3 tot 4 uur mee gemaakt en spring er ook mee, heb het zadel nu drie jaar en Udo heeft nog nooit drukplekken gehad. Ik heb wel het nieuwe model dus met vps, zadels zonder vps kunnen inderdaad sneller voor drukplekken zorgen.

Maar ik denk dat bij veel paarden die drukplekken krijgen, het vaak komt door te veel druk op de beugels zetten.